Markiezen

Een markies is een zonnescherm dat opgebouwd is uit een aantal houten of aluminium latten die door scharnieren aan elkaar verbonden zijn. Over dit frame zit het doek, dat gemaakt is van vochtbestendig en vuilafstotend acryl. Het frame vouwt in een ronde, bolle vorm uit. De afstand die een markies vanuit de gevel uitsteekt, wordt de uitval genoemd. Vaak wordt er een rand van hout, aluminium of kunststof om de markies geplaatst. Deze omkapping beschermt de constructie en het doek tegen regen.

Modellen markiezen
Markiezen zijn er in drie modellen:

Standaard
Wilt u een markies voor boven uw ramen, dan is de standaard markies heel geschikt. De hoogte en de uitval van de standaard markies hebben dezelfde afmeting, waardoor deze niet zo ver uitsteekt.

Petmodel
Het petmodel is handig voor plekken waar een vrije doorloop nodig is. Dit model heeft de vorm van een pet, waarbij het doek minder laag valt dan bij een standaard markies. U kunt hier dus makkelijker langs en onderdoor lopen. Bijkomend voordeel is dat u hierdoor meer vrij uitzicht houdt.

Klapmodel
Heeft u openslaande ramen en deuren, dan kunt u voor het klapmodel kiezen. De uitval van het klapmodel is dieper en het doek valt minder laag dan bij de standaard markies. Hierdoor kunt u, ook als de markiezen uitgeklapt zijn, ramen en deuren openen.

Karakteristieke uitstraling
Van alle soorten zonwering heeft de markies veruit de meest karakteristieke uitstraling. Ze vallen door hun ronde, bolle vorm namelijk direct op. Vroeger werden er veel groen met wit gestreepte markiezen gebruikt. Deze kleurencombinatie heeft daardoor een klassieke uitstraling die goed bij oudere huizen past. Inmiddels is de markies in allerlei kleuren verkrijgbaar. Vooral effen doeken in de kleuren antraciet, zwart en wit zijn populair. Markiezen kunnen dus ook een nieuw huis een stijlvolle uitstraling geven.

Effectieve zonwering
Een markies is zeer geschikt als zonnescherm. De gesloten zijkanten zorgen er namelijk voor dat ook het zonlicht vanaf de zijkant geweerd wordt. Daardoor zijn markiezen effectieve zonwering, waarbij het niet uitmaakt hoe de zon om uw huis draait.